top of page
Search

Het nabootsen van de natuur met composiet vullingen


Vullingen zijn de afgelopen decennia dramatisch geëvolueerd, de mechanische en esthetische eigenschappen van composieten vullingen zijn significant verbetert. Hierdoor is de vraag naar gekleurde vullingen exponentieel gestegen. Als clinici proberen wij de natuur zo goed als mogelijk na te bootsen daarom dat composiet zichzelf presenteert al een van de beste oplossingen voor het herstellen van de anatomie, esthetiek en functie van de tand.



In deze blog zullen we je tonen hoe we element 47 (de tweede kies in de onderkaak) is aangetast door cariës.


We beginnen bij het identificeren van de cariës tijdens de afspraak. Dit kan worden vastgesteld in de mond als bruine/ zwarte of witte verkleuringen op de tandstructuur. In de afbeelding hieronder kan je duidelijk opmerken dat het hier gaat om zwarte verkleuringen.



Het aangetaste gedeelte door de cariës wordt volledig verwijderd voor we enige vullingen kunnen plaatsen. In dit geval wordt het aangetaste tandweefsel verwijderd door een ronde diamant boor.



Als alle cariës zijn verwijderd zal de tandarts de tand klaarmaken in verschillende stappen zodat hij de vulling kan plaatsen. Eenmaal de tand is voorbereid, wordt het composiet in de tand geplaatst en wordt deze gevormd naar de anatomische eigenschappen van de tand.



Na het verwijderen van de rubberdam controleren we of de bijt van de patiënt goed sluit en of we enkele wijzigingen moeten uitvoeren. Als we deze stappen hebben vervolledigd eindigen we met het polijsten van de tand. Het eindresultaat kan u hieronder bezichtigen op de foto (de middelste kies).



1 view0 comments
bottom of page